fbpx
Programari

0724-364-843

Email

office@8infinities.com

Program

L - S: 10 am - 7 pm

busuioc 1

BUSUIOC (Ocimum basilicum)

 

Originar din Asia, India, Pakistan, Thailanda.

Este o planta aromata sensibila la frig, care iubeste caldura si umiditatea. Denumirea sa vine din limba greaca basileus care inseamna „rege” iar legenda spune ca aceasta planta a crescut in locul in care Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. El insusi este considerat „regele mirodeniilor”.

De-a lungul istoriei busuiocul a fost considerat o planta sfanta si venerata de mai toate civilizatiile lumii. Cercetarile actuale au pus in evidenta proprietatile terapeutice ale plantei pe care oamenii le-au folosit de mii de ani. La noi in tara este o planta de cultura care se seamana la Dragobete (24 februarie) inmiresmand terasele si gradinile. In scop terapeutic se utilizeaza partile aeriene (Basilici herba).

Compozitie chimica:

uleiuri volatile continand: eugenol (care da aroma specifica, substanta care se gaseste si in alte plante aromate), camfen si camfor, anetol (aceeasi substanta din anason), citronelol, pinen (substanta care da aroma uleiului de pin), ocinem, terpineol, linalol (aroma specifica din coriandru), metil clavicol (aroma tarhonului), geraniol (aceasi din geranium), mircen (gasite in foile de dafin), etc.

Actiune farmacodinamica

Antispastic emolient, calmant al tusei, calmant, sedativ, antiseptic, antibacterian, decongestiv, dezinfectant, imunomodulator, febrifug, carminativ, antiemetic, antiaterosclerotic, hipoglicemiant (regleaza glicemia si transformarea glucidelor in grasimi), antioxidant (previne ateroscleroza vasculara, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare), antitumorala (datorita principiilor active continute: orientina, vicenina, impiedica degenerarea celulara, protejeaza organismul de actiunea factorilor mutageni: radiatii ultraviolete, noxe poluante), creste rezistenta organismului la stres (in administrarea pe perioada indelungata), tonifica sistemul nervos si are actiune antidepresiva, imbunatateste circulatia cerebrala, sporeste atentia si puterea de concentrare, stabilizeaza emotiile, faciliteaza o mai buna exprimare a sentimentelor si a individualitatii in general (in combinatie cu sunatoarea), afrodisiac (stimuleaza apetitul sexual, imbunatateste capacitatea de control a energiei sexuale, combate ejacularea precoce).

busuioc 2

Indicatii terapeutice si utilizari:

  • bronsita, viroze respiratorii, tuse convulsiva, boli neuro-psihice (migrene, nervozitate, anxietate, insomnii), afectiuni digestive (meteorism abdominal, diaree, colite, dizenterie, digestie dificila, ulcer gastric),
  • anorexie, boli febrile, prevenirea imbatranirii precoce, tulburari de dinamica sexuala, impotenta, frigiditate (se combina cu branca ursului, napraznic), vaginite, balanite, cervicite (infectia cu Papiloma virus),
  • oboseala fizica si psihica, astenie, stimularea lactatiei (datorita efectului galactogog, contine aceleasi principii active prezente in anason, fenicul).

Alte utilizari

Uz intern: Infuzie: pentru tratarea unor afectiuni renale, cistite hemoragice, tulburari gastrointestinale.

Produse

  • frunzele proaspete sunt folosite in diverse preparate culinare;
  • infuzia -efect sedativ, in tulburarile gastro-intestinale,digestia, calmeaza colicile, ajuta la eliminarea gazelor, este antiemetic,
  • antiseptic intestinal si diuretic;
  • uleiul volatil are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante.

Articole recomandate

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *