fbpx
Programari

0724-364-843

Email

office@8infinities.com

Program

L - S: 10 am - 7 pm

echilibru
Despre Maeștri…

”Calea mistică este cea mai subtilă cale de urmat.
Relaţia dintre maestru şi discipol este prea subtilă pentru a putea fi exprimată în cuvinte. În plus, limbajul unui maestru mistic este întotdeauna aluziv; nu-l poţi obliga să-şi precizeze cuvintele; nu-i poţi cere să spună clar despre ceva că este aşa sau altfel. Iar un mistic care procedează în felul acesta nu este un mistic adevărat.

Misticul pare să stea pe pământ, dar de fapt el zboară. Aerul nu poate fi transformat în stâncă, nici misticul într o entitate grosieră. „Da“-ul său nu este acelaşi cu „da“-ul altcuiva, nici „nu“ ul său nu înseamnă acelaşi lucru ca la alţii. Limbajul misticului nu este un limbaj al cuvintelor, ci unul al semnificaţiilor. Este o mare nenorocire pentru un mistic să trebuiască a folosi cuvintele limbajului de zi cu zi, care nu sunt cuvintele sale. El nu se poate exprima în aceste cuvinte. Şi acelaşi lucru îl găsim şi în faptele unui mistic.

Acţiunile sale exterioare nu vor exprima oricui semnificaţia din spatele lor, iar acea semnificaţie poate fi mult mai importantă în interior decât este acţiunea în exterior.
Prin urmare, maestrul îşi pune necontenit la încercare discipolul. El îi spune unele lucruri iar altele nu i le spune, căci totul trebuie să vină la momentul potrivit. Cunoaşterea divină nu a fost nicicând transmisă prin cuvinte, nici nu va fi vreodată.

Munca unui maestru mistic nu este să predea, ci să acordeze, să-l acordeze pe discipol astfel încât să devină instrumentul lui Dumnezeu. Căci maestrul mistic nu este cel care cântă la un instrument, ci cel care-l acordează. După ce l-a acordat, el predă instrumentul în mâinile Interpretului care va cânta la el. Datoria maestrului mistic este cea a unui acordor.”
(Inayat Khan, ”Pași pe cale”, Editura Herald, 2004)

Articole recomandate

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *