fbpx
Programari

0724-364-843

Email

office@8infinities.com

Program

L - S: 10 am - 7 pm

8infinitiesblog

Este necesar sa avem rabdare pentru ca obiceiurile rele dispar greu. O minte care lucreaza de zeci de ani dupa o matrice este greu dar nu imposibil de reprogramat.Ca sa fie mai usor , chiar daca in traditia Tibetana exista mai multe metode, baza o reprezinta:

Meditatia Concentrata si Meditatia Analitica. 

Meditatia Concentrata:

Este folosita pentru a obtine calmul interior al mintii, prin concentrarea asupra unui obiect imaginat (Buddha, o sticla de cola, un bec. etc) pe o perioada indelungata si fara intreruperi.Facand asta, ajungem la o stare exact opusa a mintii care tot timpul are ceva de ‘’gandit ‘’ fiind la fel de greu de tinut in maini, ca un peste viu.

Cu asa o minte agitata, este normal sa nu reusim sa ne concentram la birou, sa fim atenti la ceea ce ne spun prietenii, sa memoram un numar de telefon, etc.Facand acest tip de meditatie 15-20 minute in fiecare zi ne va ajuta sa analizam nebunia mintii, sa descoperim o cale mai putin serpuita a haosului in care traim.

Meditatia Analitica:

Ajuta la intelegerea exacta a realitatii exterioare .Treptat, prin analiza a ceea ce se intampla, eliminam gandurile, ideile si trairile care ne cauzeaza nefericire, si apoi in locul acestora cultivam pe cele care ne aduc fericire.

Exemplu:Ea poate fi folosita ca terapie proprie. Cand ne simtitm suparati de ceva, ne linistim , respiram usor , apoi analizam cauza supararii:Ce fel de sentimente imi trec prin minte?Ce ganduri si emotii?De unde provin ele?Au o baza intemeiata sau nu?Unde este eroarea in gandire care duce la un efect negativ asupra emotiilor?

Meditatia  Concentrata si Meditatia Analitica se completeaza una pe alta in cadrul unei sesiuni.Intai reduci gandurile stabilizand mintea, apoi analizezi ce se intampla in viata ta, sau te gandesti ca trebuie sa oferi compasiune tuturor fiintelor, sau ca inainte de a reactiona prin ura, iti acorzi cateva secunde si analizezi daca merita sa faci asta, etc.

La inceput sesiunile pot fi scurte de 15 minute, una dimineata si una seara.Dimineata cand mintea devine foarte agitata, ii reduce ‘’startul furat’’ , meditezi concentrat , continui cu motivatiile de a avea o zi perfecta , apoi poti continua cu analiza zilei ce urmeaza (o tema legata de muncam de viata personala In care vei genera doar ganduri pozitive).

Sursa: Bogdan Ungureanu – traducere ’How to meditate’’ – second edition – Kathleen McDonald (Federation for Preservation of Mahayana Tradition , scrisa sub supravegherea discipolilor buddhisti : Lama Yeshe, Lama Zopa Reinpoche, Ghshe Ngwong Dhargyey, Ribur Reinpoche)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *