fbpx
Programari

0724-364-843

Email

office@8infinities.com

Program

L - S: 10 am - 7 pm

8infinitiesblog

 1.De ce sa meditam?

Toata lumea vrea fericire, dar din pacate foarte putini o si gasesc. In calatoria noastra prin viata spre a gasi fericirea ne legam de lucrurile exterioare care nu sunt permanente:gaget uri, vacante, o masina luxoasa, copii, mancare, etc.Nu spune nimeni ca nu trebuie sa profitam de ele pentru a fi fericit pe o perioada scurta de timp darasa cum am zis, toate sunt trecatoare:corpul imbratraneste, banii isi pierd valoarea, casa se darama, etc.Problema vine din faptul ca noi vedem lucrurile ca fiind permanente, ca totul exista independent de mintea noastra, ca avand calitati : bun sau rau, frumos sau urat, placut sau mai putin placut, drept sau stramb.Dualitatea aceasta adanc inradacinata in mintea noastra nu ne da voie sa ne gandim daca cumva lucrurile (materiale si nemateriale) sunt intradevar asa cum le vedem , iar daca o facem intr-un mod profund descoperim ca acele calitati sunt exagerate sau total gresite , totul fiind doar o proiectie a mintii.

               Conform Buddismului exista o fericire interioara stabila, iar singurul mod de a o accesa este ‘’Trezirea Mintii’’, prin meditatie invatand sa devenim fericiti in orice situatie.

Ce este Mintea?

               Mintea sau constiinta este inima Buddismului, baza teoriei si practicii de peste 2500 ani.Mintea este facuta sa stie sa experimenteze, sa reflecte experientele la fel cum un lac linistit reflecta muntii si padurea ce il inconjoara.Fiind non-fizica , este diferita de corp, desi ambele sunt conectate si functioneaza ca atare(cand corpul sufera si mintea o face, la fel si invers)

Ea este rezultatul experientelor constiente si inconstiente :ganduri, perceptii, simtiri, memorie si vise.

 

2.Ce este Meditatia?

               Aducerea mintii in faza de intelegere totala a realitatii nu este ca si cand te-ai duce sa faci o injectie si ai scapat de durere.Procesul este unul anevoios si necesita practica.

Mintea se imparte in ‘’constiinta simturilor-vaz, auz, miros, gust, tactil’’ si ‘’constiinta mentala – experientele urii, dorintei, procesul intelectual, emotii, memorie si vise’’

Meditatia este sportul partii mentale si este de mai multe feluri:concentrata pe un singur punct de observatie, intelegerea unor probleme personale, generarea dragostei fata de semeni, rugaciunea la un obiect sau comunicarea cu tine.

Mediatie = gom(tibetana)=sa devii familiar cu ceva.

Budismul mediteaza asupra starilor pozitive cum ar fi dragostea, compasiunea, rabdarea, intelepciunea si intelegerea pentru a contracara starea naturala si predispozitia fiintelor umane spre:furie, ura, ignoranta, lipsa de respect, egoism etc.Astfel ajungi sa raspunzi si reactionezi pozitiv chiar si intr-o situatie ostila.

Meditatia nu este : o activitatea a corpului, nu este o pozitie in care respiri intr-un anumit fel, deci nu este pentru a-ti relaxa corpul si a simti placere.

Scopul final este Iluminarea, un proces pe termen lung, insape termen scurt invatam sa avem mai putine asteptari de la ce se intampla in jur ,deci reducem dezamagirile, imbunatatim relatiile interumane iar viata devine mai stabila si satisfacatoare – Nirvana.

 

Sursa: Bogdan Ungureanu – traducere ’How to meditate’’ – second edition – Kathleen McDonald(Federation for Preservation of Mahayana Tradition , scrisa sub supravegherea discipolilor buddhisti : Lama Yeshe, Lama Zopa Reinpoche, Ghshe Ngwong Dhargyey, Ribur Reinpoche)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te
la newsletter